Research with parents for children’s online safety

Terre des hommes

Achtergrond

Terre des Hommes Nederland (TdH NL) is een kinderrechtenorganisatie die zich inzet voor een wereld waarin kinderen vrij van elke vorm van uitbuiting kunnen opgroeien. Wij beschermen kinderen door uitbuiting te voorkomen en te stoppen, terwijl we hen in staat stellen hun stem te laten gelden. Door de onderliggende oorzaken aan te pakken, ontwikkelen we schaalbare, op bewijs gebaseerde oplossingen die bijdragen aan systemische verandering.

TdH NL start een project dat zich richt op het versterken van ouders en verzorgers om kinderen te beschermen tegen de risico’s van online seksuele uitbuiting (OCSE) in Nederland. Het doel is om de kennis, houding en vaardigheden van ouders te verbeteren, zodat zij risico’s op OCSE kunnen herkennen, rapporteren en erop kunnen reageren, terwijl zij ook toegang krijgen tot institutionele en gemeenschapssteun.

Er zijn al initiële ideeën voor de methodologie, die eenvoudig kunnen worden overgezet naar een onderzoeksprotocol. De doelstellingen van deze consultancy zijn:

  • Het betrekken van 50 ouders en verzorgers in Nederland (volgens het protocol);
  • Potentieel kinderen en jongeren te betrekken (volgens het protocol);
  • Thematische analyse van de gegevens uit deze methoden;
  • Het schrijven van een rapport ter informatie van een project dat de capaciteiten van ouders en verzorgers vergroot om kinderen te beschermen tegen online risico’s en OCSE.

Output

De consultant is verantwoordelijk voor het leveren van de volgende resultaten:

  1. Het verbeteren en finaliseren van de onderzoeksmethodologie om de onderzoeksdeelnemers te betrekken;
  2. Het verbeteren en finaliseren van een risico-inschatting en mitigatieplan voor safeguarding, waarbij de veiligheid en het welzijn van alle deelnemers en onderzoekers wordt gewaarborgd;
  3. Een ethische goedkeuring aanvragen via een Ethische Toetsingscommissie (Institutional Review Board) van een Nederlandse universiteit;
  4. Onderzoeksdeelnemers werven, selecteren en voorbereiden;
  5. Logistiek voorbereiden voor het uitvoeren van de gegevensverzamelingsmethoden;
  6. Focusgroepdiscussies voeren met ouders en verzorgers om de risico’s, houdingen en behoeften met betrekking tot OCSE in de online omgeving te begrijpen (en eventueel dataverzameling met kinderen);
  7. Ruwe data leveren, inclusief woordelijke transcripties in de oorspronkelijke taal en Engelse vertaling;
  8. Thematische analyse uitvoeren van de data en een rapport opleveren met inzichten en aanbevelingen ter informatie van programma’s om ouders en verzorgers te versterken in het beschermen van hun kinderen tegen OCSE;
  9. Een validatie-activiteit ontwikkelen en uitvoeren met deelnemers om ervoor te zorgen dat de bevindingen van het project overeenkomen met hun ervaringen en perspectieven.

Tijdlijn

Het project wordt zo snel mogelijk gestart, met gegevensverzamelingsactiviteiten die plaatsvinden in de laatste maanden van 2024 en de validatie-oefening in januari 2025. De consultant zal nauw samenwerken met het onderzoeksteam van TdH NL en het Thematic Programme Team voor Seksuele Uitbuiting van Kinderen.

Profiel

De gewenste kandidaat kan zowel een individu, groep of organisatie zijn en dient te beschikken over:

  • Uitgebreide ervaring met participatief actieonderzoek, bij voorkeur met onderwerpen zoals kinderrechten, kinderbescherming of online veiligheid.
  • Sterk begrip van intersectionaliteit en de rol ervan bij het vormgeven van OCSE-risico’s en beschermende factoren.
  • Aantoonbare ervaring in het ontwikkelen en leiden van focusgroepen, interviews en collaboratieve sessies met diverse en kwetsbare groepen.
  • Het vermogen om vloeiend in het Nederlands te communiceren, aangezien de gegevensverzamelingsmethoden met Nederlandse ouders en verzorgers (en eventueel kinderen) in hun moedertaal moeten worden uitgevoerd.
  • Het vermogen om te communiceren en rapporten op te stellen in het Engels en de bevindingen te vertalen naar het Engels.
  • Een toewijding aan kinderbeschermingsprocedures en in staat zijn een Verklaring Omtrent Gedrag aan te leveren.

Voor organisaties mag er geen belangenconflict zijn. Een due diligence-check zal deel uitmaken van de selectieprocedure. Als kinderrechtenorganisatie hanteren we de hoogste normen van safeguarding om kinderen te beschermen. Dit komt tot uiting in ons wervingsproces.

How to apply

Kandidaten dienen de volgende documenten in te dienen:

  • CV met referenties die de relevante ervaring en expertise van iedereen die aan dit project zou werken, aantonen.
  • Motivatiebrief waarin de interesse in het project, vaardigheden en ervaring worden toegelicht.
  • Een kort voorstel voor dit project, inclusief:
    • Uw dagelijkse consultancytarief
    • Een aanpak/werkplan met geschatte duur en bijbehorende kosten voor elk van de 9 op te leveren resultaten, met speciale aandacht voor het rekruteren en betrekken van onderzoeksrespondenten en het bewaken van hun welzijn en veiligheid

Dien uw sollicitatie hier voor October 20, 2024.

To help us track our recruitment effort, please indicate in your email/cover letter where (globalvacancies.org) you saw this job posting.

Job Location